Séd-Nádor-Gaja vízrendszer rehabilitációja I. ütem

KEHOP-1.5.0-15-2015-00001

Meteorológiai mini radar

A Séd-Nádor-Gaja vízrendszer rehabilitációja I. ütem elnevezésű projekt keretében a monitoring rendszer részeként beszerzett korszerű meteorológiai miniradar révén is erősítik a Fehérvárcsurgói-tározó többcélú hasznosításának lehetőségeit.

A szélsőségesebbé váló időjárás valós idejű hatásainak pontosabb nyomon követéséhez csapadék és hőmérséklet-mérő, vízszintészlelő állomások fejlesztése, kiépítése, automatizálása történt meg a Gaja-patak vízgyűjtő szakaszán. A csapadékeloszlás pontosítására - egy olaszországi székhelyű, időjárási és katonai radarrendszereket gyártó cégtől beszerzett - meteorológiai miniradar telepítésére is sor került 2020. év augusztusában.

A meteorológiai mini csapadékradar a tározó optimális üzemeltetését biztosító korszerű üzemirányítási rendszer fő elemeként lehetővé teszi a vízgyűjtő területen a csapadékjelenségek eloszlásának és intenzitásának azonnali érzékelését, a nagycsapadékok biztonságos idejű előrejelzését. A beszerzett mini radar maximális hatósugara 108 km, azonban a kellően részletgazdag felbontás érdekében a Fehérvárcsurgói-tározón kihelyezett radar hatósugarát 36 km-re állítottuk. A radar műszaki egységét tartalmazó un. "radardóm" mellett rendkívül fontos az irányító feladatokat ellátó és nagy mennyiségű nyers adatokat feldolgozó számítógépes szoftver, mely szintén a gyártó olasz cég szellemi terméke.

A nagy felbontású csapadékradarral lehetőség nyílik a célterületen kívül is az egész térségben egyre nagyobb problémát okozó, nagy intenzitású csapadékok azonnali helymeghatározására, melynek eredményeképpen a szükséges intézkedések hamarabb meghozhatók, így a vízkárok mértéke is csökkenthető.

A radar telepítésére több lehetséges helyszín is adódott, végül a legmegfelelőbb hatósugár biztosítása érdekében a Fehérvárcsurgói-tározó leeresztő műtárgyán lett elhelyezve. A műszer által regisztrált időjárási adatok egy hidrológiai előrejelző és üzemirányító rendszerbe futnak majd be, így támogatva a jövőben a tározó optimális üzemeltetését. A budapesti és pogányvári radarok adatai mellett a fehérvárcsurgói mini radarral "megerősített" döntéstámogató rendszer most már jóval tisztább képet adhat a Gaja-patak vízgyűjtőjén zajló csapadékeloszlásokról.

A kiépített üzemirányító és előrejelző hidroinformatikai rendszer a tározó komplex hasznosításának lehetőségét erősíti. Mindez úgy érhető el, ha a tározó mindenkori vízszintje a valós idejű és a várható időjárási viszonyokhoz igazítható az elvárt vízkészlet rendelkezésre állásának biztosítása mellett.

A Fehérvárcsurgói-tározó amellett, hogy megfelelő üzemrenddel biztosítja a káros nagyvizek visszatartását – az árvízvédelmi fejlesztés révén lehetőséget teremt a térségben felmerülő gazdálkodói vízigények kiszolgálására is. Az árvízvédelmi fejlesztés eredményeként a tározó hasznosítható vízkészlete 3,1 millió m3-rel nő, így mérsékli a vizek többletéből, vagy hiányából származó kedvezőtlen hatásokat.

A radardom beemelése

A radardom beemelése

Mini csapadékradar

Mini csapadékradar

Mini csapadékradar